Kategoriat
kilpailut

KymiRing käyttöön tänä kesänä

Iitissä sijaitseva moottoriurheilukeskus KymiRing on aukeamassa kesällä 2020. Eniten uusi keskus on tietysti ollut julkisuudessa MotoGP:n tulevana kisapaikkana, mutta siellä ajetaan jatkossa myös rallicrossia, supermotoa, motocrossia, speedwayta ja enduroa. Ja radat mahdollistavat toki myös nelipyöräisen moottoriurheilun, kartingista alkaen.

Motocross MM-osakilpailut elokuussa

MXGP-sarjan eli motocrossin kuninkuusluokan Suomen osakilpailu ajetaan KymiRingillä 22.-23. elokuuta. Samana viikonloppuna kilpaillaan myös MX2, EMX250, EMX125 ja EMX 2t sarjoissa. Liput tapahtumaan ovat jo myynnissä.

MXGP-sarjaan kuuluu 20 osakilpailua ja se käynnistyy maaliskuussa 2020 Iso-Britannian GP:llä. Yksittäiseen osakilpailuun kuuluu kaksi kisaa jotka ovat pituudeltaan 30 minuuttia + 2 kierrosta. Näitä edeltävät harjoitukset ja karsinnat joissa lähtöpaikat ratkaistaan.

Suomalaisia ei tällä hetkellä ole ylimmässä luokassa. Suomalaisista ajajista motocrossin maailmanmestaruuden ovat voittaneet Heikki Mikkola (4 kertaa) ja Pekka Vehkonen.

MotoGP heinäkuussa

Suurin ja kaunein uuden KymiRingin kilpailuista on epäilemättä kuitenkin asfaltilla ajettava MotoGP. KymiRing on tehnyt sopimuksen kisojen järjestämisestä vuosille 2020-24, ja ensimmäiset ajetaan 10.-12. heinäkuuta 2020.

MotoGP:n toteutuminen ei ollut itsestäänselvyys ja hankkeella oli myös skeptikkoja. Valitukset viivästyttivät rakennustöitä ja jopa keskeyttämisestä huhuttiin. Radat kuitenkin valmistuivat, osin talkootöin, ja harjoitukset ajettiin onnistuneesti läpi viime syksynä.

Kuninkuusluokan lisäksi samana viikonloppuna ajetaan luokissa Moto2 ja Moto3, mahdollisesti myös MotoE eli sähkömoottoripyörät. Suomalaiskuljettajia ei tällä hetkellä ole mukana, mutta suomalainen talli Ajo Motorsport kisaa Moto3-luokassa.

Alueen radat

KymiRingin alueella on ajettu enduroa ja motocrossia jo pitkään ennen nykyisen keskuksen rakentamista. Silloin toimittiin nimellä Tillola Offroad.

Jatkossakin rata-alue mahdollistaa monipuolisen moottoriurheilun. Päärata on saanut Kansainväliseltä Autoliitolta FIA:lta korkeimman Grade 1-luokituksen (mahdollistaen jopa Formula 1 kilpailut) ja Moottoripyöräliitto FIM:ltä vastaavan Grade A:n.

Päärata on jaettavissa kahteen osaan GP Itä ja GP Länsi. Radan sisäpuolella on alueet motocrossille, speedwaylle ja rallicrossille. Kyljessä sijaitsee vielä ajoharjoittelualue, karting-rata ja enduron lähtöpiste.

Tarkoituksena on siis suurkisojen lisäksi tarjota monipuoliset harrastus- ja harjoittelumahdollisuudet.